31,5 δισ. Ευρώ οι καταθέσεις των Ελληνων στην Ελβετία.

Την ώρα ποου 3.500.000 Έλληνες, βάση της Ευρωπαικής Στατιστικής Υπηρεσίας, βρίσκονται στα όρια της Φτώχιας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ελβετικής Ένωσης Ιδιωτικών Τραπεζών, κ. Σαντάλ Μπουρκουέν, υπολογίζει ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία ανέρχονται στα  31,5 δισ. Ευρ.

Αν υποθέσουμε ότι τα αδήλωτα αυτά κεφάλαια φορολογηθούν με συντελεστή 20% έως 30% θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία από 6 έως 9 δισ. ευρώ.
Πάντως παρά τον υπολογισμό του κ. Μπαρκουέν το ακριβές ύψος των καταθέσεων που έχουν βρει καταφύγιο στις ελβετικές τράπεζες παραμένει άγνωστο και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών χαρακτηρίζεται, ως «μαύρο χρήμα» καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραοικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται σε επαφές με τον Ελβετό ομόλογό του για να μπορέσουν να καταλήξουν και να υπογραφεί διακρατική συμφωνία, με βάση το αυστριακό ή το γερμανικό παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους για τη φορολόγηση των «αποταμιεύσεων» που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των 200 Ελβετών βουλευτών της ολομέλειας (υπάρχουν και 46 γερουσιαστές) έχει ταχθεί ανοιχτά “υπέρ” της συνέχισης και θετικής ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη χώρα μας.

Το περιοδικό Spiegel σημειώνει, σχετικά με το θέμα, πως ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχουν τρόποι που οι “παρανομούντες” καταθέτες θα μπορούσαν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των τραπεζών, διοχετεύοντας για παράδειγμα τα κεφάλαια τους σε υποκαταστήματα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ με τη σύσταση ανωνύμων εταιριών.

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply