Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, Ρυθμίσης

 Το υπουργείο ανάπτυξης, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, όλες τις ενώσεις καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδος, πέταξε τις προτάσεις τους στο ” καλάθι των αχρήστων” και προχώρησε σε συμφωνία με τις Τράπεζες για τη «ρύθμισή των χρεών» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών… δηλαδή, σχεδόν όλων των Ελληνικών νοικοκυριών…

Όλες οι επικείμενες Ρυθμίσεις είναι σύμφωνες με τις επιθυμίες των Τραπεζών και μόνο, ενώ στη ουσία, δεν λύνουν στο παραμικρό, κανένα πρόβλημα.
Χιλιάδες νοικοκυριά, ανέμεναν, μια ρύθμιση που θα μπορέσει να τα ανακούφιση και να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό μέτρο, μπροστά σε όλα αυτά τα χαράτσια και τους φόρους που πληρώνουμε.
2 φορές, ο Ελληνικός λαός έχει χρεωθεί για χάρη των τραπεζών, μία επί Καραμανλή με 28 δις και μία τώρα… Τα «αφεντικά», κύριε Χατζηδάκη, αυτών των Τραπεζών είμαστε πλέον Εμείς, ο Ελληνικός Λαός. Δεν ζητάμε να μας χαριστούν τα Δάνεια, ζητάμε μια βιώσιμη λύση, πραγματική…

Η ρύθμιση που θα δοθεί στη τρόικα για να πάρει την έγκριση της, περιλαμβάνει τα εξής :

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης

–          Η ρύθμιση θα αφορά ΜΟΝΟ μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμηριωμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια), αλλά ΜΟΝΟ από έναν εργοδότη.
Σημείωση  – Οι υπόλοιποι, που δεν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες, να «πάτε να πνιγείτε».

 

–          Το οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%.
Σημείωση
 – Αν, εν παραδείγματι,  ο μισθός σας, ήταν 26.000 ευρώ και έχει μειωθεί στα 24.000 ευρώ,  ή δεν έχει μειωθεί καθόλου, ΔΕΝ δικαιούστε, ρύθμιση…
Οι φόροι, τα χαράτσια, οι τιμές που είναι στα ύψη, κλπ, δεν εκλαμβάνονται υπόψη, στη μείωση του μισθού…

–          Κατά την περίοδο χάριτος, 4 χρόνια,  ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του, ενώ το κεφάλαιο θα συνεχίζει να τοκίζετε με 1,5%.
Σημείωση  – Για το υπόλοιπό ποσό θα γίνει ανάλογη επιμήκυνση… δηλαδή, θα πληρώσετε έτσι και αλλιώς…  έχετε δεν έχετε…
–           Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξίας της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ.

–           Στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, ενώ οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.

–          Τέλος, η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.

Σημείωση  – Λογικό, γιατί να σου πάρουν τώρα το σπίτι που ΔΕΝ αξίζει, ούτε «δραχμή»;  Θα στο πάρουν μετά το 2013, που ελπίζουν ότι θα έχει πάρει τα επάνω της η Ελλάδα και τα ακίνητα θα αξίζουν περισσότερο…

Αλλά εκτός από όλες τις παραπάνω «ευεργετικές ρυθμίσεις », ο Υπουργός, μαζί με τις τράπεζες, θα βάλουν «χέρι» και στον, γνωστό νόμο «Κατσέλη», γιατί όπως αναφέρει «έχει ελαττώματα»…

 

 

Η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

«Η αντιμετώπιση του θέματος των δανείων είναι ένα σύνθετο σταυρόλεξο. Η κοινωνία είναι σε κρίση, οι Τράπεζες ιδίως μετά το κούρεμα είναι σε κρίση και βεβαίως κάθε λύση θα πρέπει αναπόφευκτα να εγκριθεί από την τρόικα.

Έχοντας κάνει διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα με όλους τους ενδιαφερομένους, και τις Τράπεζες και τις καταναλωτικές Οργανώσεις, κάναμε σήμερα μια τελική συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους παρουσιάσαμε το πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο κινείται σε 5 άξονες.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.

Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ’ αυτό το νόμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει. Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ’ ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το 2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται. Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες της κρίσης.

Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Συζητήσαμε με τις Τράπεζες και το δέχτηκαν, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.

Αυτοί οι πέντε άξονες είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Θ’ ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική.

Στέκομαι αυτή την ώρα στους άξονες, προφανώς υπάρχει και η εξειδίκευση όσων παρουσίασα, αλλά επισήμως η εξειδίκευση θα παρουσιαστεί όταν οριστικά θα έχουμε καταλήξει.

Το σημειώνω αυτό διότι οι όποιες ρυθμίσεις, θα τεθούν υπ’ όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος αφ’ ενός και της τρόικας αφ’ ετέρου. Και όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, έχουμε συζητήσεις μέχρι τώρα αλλά ξαναλέω, όταν θα έχουμε το οριστικό πράσινο φως, τότε θα τις παρουσιάσουμε επισήμως και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Αυτή είναι η γενική τοποθέτηση που είχα να κάνω και σας ευχαριστώ πολύ».
 

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply