ΣΥΡΙΖΑ

Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Συνιστωσών του για τα Εθνικά μας Θέματα

(Διαβάστε προσεχτικά, μπείτε στα link και διαβάστε τις θέσεις τους μέσα από το δικό τους web site)

Στο web site της ποιο μαχητικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν

https://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=334%3A—-9&catid=30&Itemid=85

Τα “εθνικά θέματα”

Τα προηγούμενα φωτίζονται πολύ καλά αν αναλύσουμε στοιχειωδώς τα εθνικά στερεότυπα που καλύπτουν τον κυρίαρχο “εθνικό” λόγο στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα.

Κυπριακό:
Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη χώρα-μέλος του OΗΕ. Ωστόσο, ο εγχώριος εθνικισμός διεκδικεί το δικαίωμα της Ελλάδας να παρεμβαίνει στο Κυπριακό “υπέρ των ελληνο-κυπριακών συμφερόντων” (που λογίζονται σαν εθνικά συμφέροντα), να πειθαναγκάζει την Κυπριακή Δημοκρατία στη μία ή την άλλη στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού, να μιλάει για ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου κ.λπ.

Μακεδονικό:
Η Ελλάδα διεκδικεί το “δικαίωμα” να έχει λόγο στο τι ονομασία θα επιλέξει το γειτονικό της κράτος και αποδύεται σε διπλωματικούς μαραθώνιους και πολιτικές πιέσεις ώστε να μην καθιερωθεί ως επίσημη ονομασία το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, που ήταν το συνταγματικό όνομα αυτού του κράτους από την περίοδο που ήταν ακόμη αυτόνομη περιοχή στην ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία του Τίτο! Στο όνομα ποιας απειλής και ποιου συμφέροντος;

Ελληνοτουρκικά:
Εδώ έχει γίνει πια πάγιο συστατικό της καθημερινής ειδησεογραφίας οι “παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο”. Τι συμβαίνει εδώ; Απλούστατα, η Ελλάδα εννοεί να έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εθνικό εναέριο χώρο. Κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη χώρα, αφού εθνικός εναέριος χώρος και χωρικά ύδατα ταυτίζονται. Σ` αυτό το χώρο ανάμεσα στα 6 και στα 10 ναυτικά μίλια γίνονται οι πιο πολλές αερομαχίες και εμπλοκές πολεμικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ φυσικά γίνονται και ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, καθώς οι καθημερινές αερομαχίες έχουν πλέον ενταχθεί από τις αντίπαλες Πολεμικές Αεροπορίες σε εκπαιδευτικό “πρόγραμμα ρουτίνας” για τους πιλότους… Και πέρα απ` όλα αυτά, η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί ακόμη επίσημα από το τυπικό της δικαίωμα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, το οποίο θα ισοδυναμούσε με μετατροπή του Αιγαίου σε ελληνική λίμνη.

Μειονότητες:
Oι Έλληνες στη νότια Αλβανία φυσικά συνιστούν ελληνική μειονότητα. Όταν επισκέπτονται την περιοχή Έλληνες επίσημοι, τους υποδέχονται με ελληνικές σημαίες και τα σχετικά. Oι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης όμως δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι. Και στις σπάνιες επισκέψεις Τούρκων επισήμων οι τουρκικές σημαίες και η εκδήλωση της τουρκικής εθνικής συνείδησης καταγγέλλονται περίπου σαν τουρκική εισβολή στη Θράκη. Και φυσικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα, αλλά πριν λίγα χρόνια τα εθνικά μας σαΐνια ανακάλυψαν… εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας!

Μετανάστες:
Η Ελλάδα είναι πλέον μια τυπική χώρα που εκμεταλλεύεται μαζικά φτηνή μεταναστευτική εργατική δύναμη. Απέναντι στους μετανάστες έχει την τυπική εκμεταλλευτική – ιμπεριαλιστική λογική: πολίτες και εργαζόμενοι β κατηγορίας, ρατσισμός του ισχυρού έθνους… Από χώρα εξαγωγέας εργατικής δύναμης, έγινε πλέον χώρα εισαγωγέας.
Η κυριαρχία του εθνικού είναι πλέον τόσο ισχυρή, ώστε να ανακηρύσσονται σε “εθνικά”, δηλαδή υπεράνω της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, πολλά ζητήματα: της εξωτερικής πολιτικής, της παιδείας ακόμη ακόμη, των εξαγωγών κ.λπ.

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply