Από ΗΜΕΡΗΣΙΑ ανάδημοσίευση
«Ηθελαν να συντρίψουν τους Ελληνες»
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Φεβρουάριος 2010. Καναδάς. Με πολικές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια και… έλκηθρα διεξάγεται στον Καναδά η διήμερη σύνοδος του G7, ενώ στην Ευρώπη γίνεται «κακός χαμός» υπό το βάρος της ελληνικής κρίσης. Έζησα στιγμές Παλαιάς Διαθήκης, εξομολογείται ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ. Κάπως έτσι περιγράφει στους βοηθούς του, που κρατούσαν σημειώσεις για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε το Μάιο, σύμφωνα με τους Financial Times, το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε, στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης. Ο κ. Γκάιτνερ, θυμάται να φθάνει στο δείπνο τη στιγμή που στην Ευρώπη γινόταν καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. «Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα εκεί;» σχολιάζει.
«Είναι φριχτοί, οι Ελληνες, θα τους συντρίψουμε»
Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, πήγαν στη συνάντηση λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Ελληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι, άσωτοι, εκμεταλλεύθηκαν τα πάντα, θα τους συντρίψουμε». «Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στον λαιμό, αν θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε καθησυχαστικό μήνυμα ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει», τους είπε ο Αμερικανός υπουργός. Ζητώντας από την Ευρώπη να δώσει «αξιόπιστη διαβεβαίωση» ότι θα περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα και για να γίνει αυτό η Ευρώπη «πρέπει να φροντίσει να είναι αξιόπιστη ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της και θα δώσει και στην Ελλάδα ένα μάθημα».
Το «ξυλοφόρτωμα»
«Ήταν ασύλληπτο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν, αλλά τα προμηνύματα, βρίσκονταν ήδη στην αρχική διαμάχη», εκτιμά ο κ. Γκάιτνερ. «Τους είχαν πει ψέματα οι Ελληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Ελληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ηθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά, έτσι, τάισαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».
Ο μαέστρος Ντράγκι
Σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, το σχόλιο Ντράγκι, το 2012, ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην εξαπλωθεί η κρίση, υπονοώντας ότι θα χρησιμοποιήσει τα εκτυπωτικά της μηχανήματα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα χρεωμένων κυβερνήσεων, ήταν μεγάλη μαεστρία έναντι των αγορών, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν έχει δώσει ακόμη ούτε ένα σεντ για αγορές τέτοιων ομολόγων. Στο βιβλίο του αναφέρει ότι το σχόλιο ήταν αυθαίρετο. Στα προσχέδια, πάντως, αποκαλύπτει πως ο ίδιος ο Ντράγκι του είπε ότι αποφάσισε να πει αυτή τη φράση μετά από συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες στο Λονδίνο, που εμφανίστηκαν πεπεισμένοι πως η Ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Ανύπαρκτη η σχέση με τη Μέρκελ
Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Γκάιτνερ υπογραμμίζει πως σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, η Αγκ. Μέρκελ, περιέργως δεν του μιλούσε ποτέ. «Πάντα βρισκόμασταν σε συναντήσεις και με τον πρόεδρο αλλά εκείνη ποτέ (‘δεν με κάλεσε’). Δεν με έβλεπε ποτέ», αναφέρει.
Ο πανίσχυρος και εντυπωσιακός Σόϊμπλε
Δεν «τσιγκουνεύεται πάντως τα εγκώμια για τον Β. Σόιμπλε, αποδίδοντάς του μάλιστα μεγαλύτερη ισχύ μέσα στο κόμμα του και από την ίδια την καγκελάριο. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακός, μου αρέσει, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε πολύ. Ήταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, πυροβολήθηκε από τρομοκράτη, καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα και υπήρξαν στιγμές που νοσηλεύτηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι ευρωπαϊστής, πιο παλιός από τη Μέρκελ, ήταν νομίζω πιο ισχυρός στο κόμμα του από τη Μέρκελ και είχαν πάντα μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση. Κάποιος που είναι πιο μπροστά της… Αυτός είναι πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος», υποστηρίζει.
Be First to Comment