Πρόστιμο 1,47 δισ. ευρώ για σύσταση καρτέλ

Πρόστιμο 1,47 δισ. ευρώ για σύσταση καρτέλ επέβαλε σήμερα η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επτά διεθνείς ομίλους εταιριών που κατασκευάζουν τηλεοράσεις και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Οι επτά διεθνείς όμιλοι που συμμετείχαν σε ένα ή και στα δύο καρτέλ είναι η Chunghwa, η LG Electronics, η Philips και η Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, MTPD (σήμερα θυγατρική της Panasonic) και Technicolor (πρώην Thomson).

Η εταιρεία Chunghwa ήταν που  κατήγγειλε το καρτέλ και έτσι δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ σε κάποιες άλλες επιβλήθηκε μειωμένο πρόστιμο, επειδή συνεργάστηκαν στην έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην LG Electronics και στη Philips.LG Philips

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε σχετικά: «Τέτοιου είδους καρτέλ συνιστούν τη χειρότερη μορφή αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που απαγορεύεται αυστηρά από εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι καθοδικοί σωλήνες είναι σημαντικό εξάρτημα στην κατασκευή τηλεοράσεων και οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αντιπροσωπεύουν το 50-70% της τελικής τιμής του προϊόντος. Αυτή η παράνομη συμπεριφορά έβλαψε όχι μόνο τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και υπολογιστών στον ΕΟΧ, αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές για περίπου δέκα χρόνια».

Δεν έρχονται και προς την Ελλάδα να κάνουν καμιά έρευνα… γιατί οι δικοί μας, μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαπιστώσει τη λειτουργιά καρτέλ πουθενά…

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply