Πρόστιμα, σε COSMOTE 2,5 εκατ. ευρώ, 1 εκατ. για τη VODAFONE και 650.000 ευρώ για τη WIND

Πρόστιμα, σε COSMOTE 2,5 εκατ. Ευρώ, 1 εκατ. ευρώ για τη VODAFONE και 650.000 ευρώ για τη WIND
Πρόστιμα, σε COSMOTE 2,5 εκατ. Ευρώ, 1 εκατ. ευρώ για τη VODAFONE και 650.000 ευρώ για τη WIND

Η ιστορία έχει ως εξής, τα τελευταία 2 χρόνια, όταν ένας καταναλωτής αγόραζε ένα smartphone, ανεξαρτήτου, εταιρείας, λάμβανε κάθε πρωί, ένα SMS, από την εταιρεία του, αναφέροντας, “Ελεύθερο σερφάρισμα με 1 ευρώ για 24 ώρες”.
Ο ανυποψίαστος καταναλωτής, χωρίς να έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει πακέτα 3G, χωρίς να έχει ζητήσει μια τέτοια υπηρεσία, χρεωνόταν κάθε μέρα 1 ευρώ.
Αναφέρω προσωπική εμπειρία, όπου χρεώθηκα, 30 ευρώ, στο λογαριασμό μου από την εταιρεία COSMOTE, τον Οκτώβριο του 2011.
Κατέθεσα καταγγελία στην Γ.Γ καταναλωτή και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, λαμβάνοντας, επιστολή – απάντηση, από την Γ.Γ καταναλωτή , μέσα σε 15 ημέρες, στην οποία με ενημέρωνε ότι είχε ζητήσει, εξηγήσεις από την εταιρεία COSMOTE.

Η COSMOTE, μετά από, σχεδόν 30 ημέρες, μου απάντησε, με επιστολή, όπου με ενημέρωνε, ότι μου επέστρεφε τα χρήματα, αλλά κατά τα άλλα, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μου έριχνε το βάρος, αναφέροντας μου, ότι ήταν δική μου ευθύνη και ότι έπρεπε να τους στείλω SMS για να διακόψουν την υπηρεσία… Δηλαδή μου ζητούσαν να τους στείλω SMS, για να διακόψω κάτι το οποίο ΔΕΝ ζήτησα…
Το δικό μου θέμα, έληξε εκεί και όντως μου επέστρεψαν τα χρήματα.

Το ίδιο, όμως, “κόλπο” χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιπες εταιρείες Wind & Vodafone και κερδοσκοπούσαν εις βάρος, των αθώων καταναλωτών…

Αυτά έως σήμερα, για κατόπιν διερεύνησης καταγγελιών για αυθαίρετες και υπέρογκες χρεώσεις που προέκυψαν σε βάρος συνδρομητών κυρίως από υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ επέβαλε ομόφωνα πρόστιμα συνολικού ύψους 6.650.000 ευρώ στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ήτοι 3,5 εκατ. ευρώ για την COSMOTE, 2,5 εκατ. ευρώ για τη VODAFONE και 650.000 ευρώ για τη WIND αντίστοιχα.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε η κατά παράβαση της νομοθεσίας ενεργοποίηση της υπηρεσίας μεταφοράς δεδομένων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των συνδρομητών, με συνέπεια τις υψηλές χρεώσεις. Αυτές προέκυψαν κυρίως για χρήστες «έξυπνων» κινητών (smartphones), λόγω αυτόματων ενημερώσεων που συνεπάγονταν τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην COSMOTE, 1 εκατ. ευρώ στη VODAFONE και 500 χιλ. ευρώ στη WIND.

Για την παράβαση της αυτόματης ενεργοποίησης προγράμματος ημερήσιας χρέωσης σε συνδρομητές, που δεν είχαν επιλέξει ανάλογο πακέτο, το πρόστιμο ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ για την COSMOTE (υπηρεσία «Internet Day Pass») και 1,5 εκατ. ευρώ για τη VODAFONE (υπηρεσία «Internet όλη μέρα»). Επιπλέον, επιβλήθηκε, στην ίδια συνεδρίαση, σε βάρος της WIND πρόστιμο ύψους 150 χιλ. ευρώ για αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε συνδρομητές που δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.

Για την επιμέτρηση των προστίμων συνεκτιμήθηκε η έκταση της παράβασης ανά εταιρία, ο συνολικός αριθμός των θιγομένων συνδρομητών, η προκληθείσα οικονομική βλάβη στους καταναλωτές, τα αυξημένα έσοδα των εταιριών που προέκυψαν από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων αθέμιτων πρακτικών στο μέλλον. Η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει τους ελέγχους προασπίζοντας σθεναρά το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα των καταναλωτών και τη διαφάνεια στην αγορά.

 

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply