Ο Χορστ Ράϊχενμπαχ συναντήθηκε με το Μανώλη Γλέζο, για τις κατοχικές αποζημιώσεις!

Ο Χορστ Ράϊχενμπαχ ζήτησε και συναντήθηκε μυστικά με τον Μανώλη Γλέζο

Ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Γερμανός Χορστ Ράϊχενμπαχ ζήτησε και συναντήθηκε μυστικά με τον βουλευτή και πρόεδρο της οργάνωσης για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων,  Μανώλη Γλέζο, με σκοπό να ενημερωθεί διεξοδικά για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Μανώλη Γλέζου παρουσία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη.

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πρωτοστατεί στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, πρόσφατα είχε αντιδράσει οργισμένα στην προσπάθεια της Γερμανίας να κλείσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, μετά τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων στην Ελλάδα».

Ο κ. Γλέζος στους ισχυρισμούς του Βερολίνου απάντησε ότι η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων φαίνεται να ανακινεί η ίδια κυβέρνηση, η οποία δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα διαμηνύει ότι η εν λόγω εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «εξακολουθεί να υφίσταται» και ως εκ τούτου η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της».

Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από Βουλευτές,  στην Βουλή ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της» και έκανε γνωστό ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού «προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως και να αξιοποιηθεί».

Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και του Γερμανικού κατοχικού Δανείου, με απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Το έργο της επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση η ομάδα εργασίας είναι η κάτωθι:

1. Παναγιώτης Καρακούσης, γενικός διευθυντής, ως συντονιστής

2. Βασίλειος Κατριβέσης, γενικός διευθυντής, ως αναπληρωτής συντονιστής

3. Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, διευθυντής, ως μέλος

4. Ελένη- Στυλιανή Ρωμαΐδου, διευθύντρια, ως μέλος

Ως γραμματείς ορίζονται οι εισηγήτριες Αντιγόνη Κουλουμβάκη και Γεωργία Χαλούλου.

Α. Έργο της ομάδας εργασίας είναι η έρευνα των αρχείων του ΓΛΚ σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Β. Τα μέλη της ομάδας εργασίας δεν θα λάβουν αποζημίωση για το έργο τους.

Γ. Η ομάδα εργασίας οφείλει να παραδώσει το έργο της έως την 31/12/2012».

 

 

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply