«Ο Σόιμπλε καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα»

«Ο Σόιμπλε καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα» | οικονομια | ethnos.gr

«Ο Σόιμπλε καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα»

Να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θέλει η γερμανική κυβέρνηση, ισχυρίζονται σε αποκλειστικό δημοσίευμά τους οι γερμανικοί Financial Times, επικαλούμενοι τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι τις επόμενες μέρες θα διατεθούν κατ’ αρχήν μόνο 30 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των τραπεζών, που θα πρέπει να υποστούν κούρεμα του χρέους. Η έγκριση των υπολοίπων 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας δεν θα τεθεί σε πρώτη φάση σε ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.
«Ο Σόιμπλε καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα»

Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν οι Financial Times ότι η Γερμανία μπορεί να κερδίσει χρόνο – είτε για να επιβάλει στο μεταξύ και άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ή ακόμα και να προετοιμάσει τη χρεοκοπία του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε με την Ολλανδία και τη Φινλανδία να μοιραστεί σε δύο φάσεις η επιχείρηση βοήθειας. Οι υπουργοί οικονομικών των δύο αυτών χωρών είχαν συναντηθεί την Παρασκευή με τον Σόιμπλε.

Το σχέδιο αυτό όμως ανατρέπει τη μέχρι τώρα, ακολουθούμενη και από τη γερμανική κυβέρνηση δημοσίως, τακτική για διαπραγμάτευση ενός συνολικού πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Κύκλοι του Eurogroup και της Κομισιόν έλεγαν χθες το βράδυ ότι όλοι θεωρούν δεδομένο πως το προγραμματισμένο κούρεμα του χρέους για τον ιδιωτικό τομέα, το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης και η χρηματοδότηση νέων δανείων για την Ελλάδα θα αποφασιστούν όλα μαζί. Είναι ασυνήθιστο να διχαστεί το Eurogroup, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

«Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε προστριβές» ανέφερε ευρωπαϊκός παράγων. Εκτός αυτού, το σχέδιο ενέχει ρίσκο, επειδή σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του χρέους έχει επιτυχή έκβαση, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει διασφαλιστεί, όχι όμως και οι δημόσιοι πιστωτές, όπως η Γερμανία.

Πίσω από την τακτική της κωλυσιεργίας της γερμανικής κυβέρνησης κρύβεται ο φόβος μήπως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά από δύο χρόνια κακής δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν λάβει την πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό για το σχεδιαζόμενο πακέτο των 130 δισ. ευρώ. Μπορεί να εγκριθεί πρώτα το κούρεμα του χρέους για τον ιδιωτικό τομέα και μετά να δει κανείς αν πράγματι θα συμμετάσχουν σε αυτό αρκετές τράπεζες, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Αυτή τη στιγμή η τρόικα προφανώς δεν μπορεί να δώσει ακόμα πράσινο φως για το συνολικό πακέτο, ανέφεραν μέλη της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών. Γι’ αυτό –λένε – θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην τρόικα για διαπραγματεύσεις. «Έτσι θα διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα και τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε το αν η Ελλάδα πράγματι τηρεί τις υποσχέσεις της και όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών. Ψηφοφορία για τα υπόλοιπα 100 δις. ευρώ θα μπορέσει να διεξαχθεί το νωρίτερο στα τέλη Μαρτίου.

Κύκλοι της τρόικας ανέφεραν αντίθετα ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση και ελπίζουν να υπογραφεί σήμερα, κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού, η σχετική συμφωνία με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Άλλες εκ των υστέρων διαπραγματεύσεις θα είναι τότε αδύνατες πλέον, δήλωσαν κύκλοι της τρόικας. Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται για έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη.

Ο Παπαδήμος συναντήθηκε χθες το βράδυ και με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόζεφ Άκερμαν, για να κλείσουν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους. Όπως έμαθαν οι FTD, στην ουσία υπάρχει εδώ και πολλές ημέρες συμφωνία για το θέμα. Στην Αθήνα διεφάνη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συμφωνούσε με μια μείωση του κατώτατου μισθού και του συνδεόμενου μ’ αυτόν επιδόματος ανεργίας, με την κατάργηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στις δαπάνες υγείας.

 

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply