Ο Σαλί Μπερίσα, με δηλώσεις του, δημιούργησε θερμό διπλωματικό επεισόδιο με την Αθήνα

Ο  Μπερίσα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της γειτονικής χώρας, μίλησε για Αλβανία «όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»… «Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα…»..

Μετά από αυτό, ήταν επόμενο να προκληθεί θερμό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τιράνων που οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αλβανία, όπου θα συναντούσε τόσο τον αλβανό Πρωθυπουργό όσο και τον ομόλογό του Εντμοντ Παναρίτι.

Σαλί ΜπερίσαΩστόσο τη Τετάρτη, η εκπρόσωπος του αλβανού πρωθυπουργού Ερλα Μεΐλι προέβη σε διευκρινίσεις και αναφερόμενη στην Πρέβεζα, ισχυρίστηκε ότι ο Μπερίσα «αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση εις βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής».

Κύριος στόχος της επίσκεψης του έλληνα ΥΠΕΞ ήταν να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία, εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, επιδίδονται καθημερινά σε πλειοδοσία εθνικισμού και ανθελληνισμού.

Πιο πρόσφατη αφορμή για ανθελληνική υστερία, η οποία εκφράζεται ανοικτά από τη μεγαλύτερη μερίδα του αλβανικού Τύπου, στάθηκε η ανακοίνωση ότι αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στην Κρήτη.
Αλβανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν και σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην Αλβανία!

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply