Ο «νόμος volkswagen»

Την ώρα που όλοι στην Ευρώπη και κυρίως οι Γερμανοί είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, υπάρχει νόμος στη Γερμανία που προστατεύει τις εταιρείες «Εθνικού συμφέροντος», δηλαδή αυτές που συνεισφέρουν στο κρατικό «κορβανά» και με το παραπάνω.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το 2007, πέρασε νόμο από το Γερμανικό κοινοβούλιο, που επιτρέπει για λόγους «προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και των στρατηγικών υποδομών της χώρας» στην κυβέρνηση του Βερολίνου να θέτει βέτο σε εξαγορές μεριδίων μεγαλύτερων του 25% σε γερμανικές επιχειρήσεις.

Λίγους μήνες πριν από την ψήφιση αυτού του νόμου από το γερμανικό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η νομοθεσία που προστατεύει την αυτοκινητοβιομηχανία volkswagen από πιθανούς αγοραστές – γνωστή και ως «νόμος volkswagen» – αντίκειται στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και συγκεκριμένα στον κανόνα της ελεύθερης ροής των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, κανείς μέτοχος της VW, ανεξάρτητα από το μερίδιο που κατέχει, δεν μπορεί να αποκτήσει πάνω από το 20% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, ΔΕΝ επιτρέπουν, ούτε καν να σκεφτούμε, να διατηρήσουμε, σε Ελληνικά χέρια, μια εταιρεία όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ, που συνεισφέρει, με πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στα ταμία του κράτους… αλλά ούτε καν προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε…

Για τους Έλληνες, αυτοί οι νόμοι,  περί προστασίας, «εθνικών εταιρειών» είναι οπισθοδρομικοί και αντίκεινται στις συμφωνίες του Παγκόσμιου Εμπορίου, για τους Γερμανούς, αυτοί οι νόμοι, είναι προστασία του Δημοσίου συμφέροντος…

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply