ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙΟΥ

Το Ρουσσοσπίτι, σε αντίθεση με άλλους περιαστικούς οικισμούς του Ρεθύμνου που τα τελευταία χρόνια στερήθηκαν των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε την τύχη –χάρη και στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας- όχι μόνο να μην κλείσουν τα σχολεία (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) αλλά και χρόνο με το χρόνο να αναβαθμίζονται. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικά συνέβαλε η ανέγερση νέου κτιρίου για το Νηπιαγωγείο, ενώ έχουν μπει στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την έναρξη της ανέγερσης νέου κτιρίου για το Δημοτικό Σχολείο.

Το χωριό μας, οικισμός με αυξανόμενο πληθυσμό τα τελευταία χρόνια και ανάλογη δυναμική για το μέλλον, έχει κάθε λόγο να προσδοκά από την Πολιτεία την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μας ικανοποιεί το γεγονός να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τη στιγμή μάλιστα που τα σχολεία της πόλης είναι υπερκορεσμένα. Κατά την έναρξη, ωστόσο, της φετινής σχολικής χρονιάς προέκυψαν ορισμένα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, που έχουν προβληματίσει έντονα τους γονείς αλλά και την τοπική κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, και καθώς υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών, λειτουργούν δύο ολοήμερα τμήματα στο Νηπιαγωγείο (δύο ολοήμερα είναι και η οργανικότητα του Σχολείου), με τέσσερις νηπιαγωγούς, αντίστοιχα, δύο στο κάθε τμήμα, οι οποίες εργάζονται εναλλάξ μια εβδομάδα στο πρωινό και μια στο απογευματινό πρόγραμμα. Η προϊσταμένη του σχολείου, η κυρία Φωτεινή Αλεξανδράκη, μας ενημέρωσε στις αρχές του Σεπτέμβρη –και πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές- ότι φέτος το σχολείο υποβιβάστηκε και θα λειτουργήσει με ένα κλασικό και ένα ολοήμερο τμήμα, απόφαση που απέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας. Μας πληροφόρησε επίσης ότι η κλήρωση για τα παιδιά που θα φοιτούσαν στο κλασικό τμήμα θα γινόταν την ημέρα του Αγιασμού κι ότι, από τον Ιανουάριο και μετά, η μία από τις νεοδιόριστες νηπιαγωγούς που είχαν τοποθετηθεί θα έφευγε από το Σχολείο.

Η απόφαση αυτή μας προβλημάτισε έντονα τόσο ως προς την τεκμηρίωσή της όσο και ως προς το σκεπτικό με το οποίο πάρθηκε, αφού και για φέτος, με απόφαση του Π.Υ.Σ.Π.Ε., είχαν τοποθετηθεί 4 νηπιαγωγοί στο Σχολείο και ο αριθμός των μαθητών πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη λειτουργία δύο ολοήμερων τμημάτων.

Για να ξεκαθαρίσει το θέμα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων απευθυνθήκαμε στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, κύριο Στάθη Κοντογιάννη. Σε αντίθεση με την πληροφόρηση που είχαμε από την κυρία Αλεξανδράκη, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για υποβιβασμό της οργανικότητας του Σχολείου και για διακοπής λειτουργίας του δεύτερου ολοήμερου τμήματος, ότι και φέτος θα λειτουργήσει με 2 ολοήμερα τμήματα και ότι το μόνο ζήτημα που υφίσταται είναι το μειωμένο –λόγω συνδικαλιστικής άδειας, με ισχύ έως το Δεκέμβριο- ωράριο της κυρίας Αλεξανδράκη και ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα ρυθμιστεί. Από τη συνάντηση εκείνη που έγινε στις 10/9/2010 μέχρι σήμερα είμαστε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου, που δεν ξέρουμε ποιον εξυπηρετεί, γνωρίζουμε όμως ότι παίζεται εις βάρος των παιδιών μας και του χωριού μας.

Γι’ αυτό δεν είμαστε αποφασισμένοι να το δεχτούμε: την ημέρα του Αγιασμού, και καθώς η κυρία Αλεξανδράκη απαξιοί οποιαδήποτε επικοινωνία τόσο με τους συναδέλφους της όσο και με τους γονείς, ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από τον κύριο Κοντογιάννη ότι, ναι μεν το Σχολείο θα λειτουργήσει με δύο ολοήμερα τμήματα (συνεπώς δε θα γινόταν κάποια κλήρωση), αλλά με τρεις νηπιαγωγούς, καθώς η σχολική σύμβουλος, κυρία Γάτα, δε συμφωνούσε ώστε το δεύτερο τμήμα να λειτουργήσει μα μειωμένο ωράριο.
Επομένως οι τρεις νηπιαγωγοί θα αναλάμβαναν τους μαθητές (δύο στα πρωινά και η τρίτη, εκ περιτροπής, το ολοήμερο, με όλα τα παιδιά!!!). Όσο για το ωράριο της κυρίας Αλεξανδράκη, ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορεί να συμπτύξει τις δύο άδειες (ως Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και ως αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Π.Ε.) και να εργάζεται μιάμιση ώρα, συνεπώς είχε υποχρεωτικό ωράριο 2 ώρες ημερησίως, στις οποίες θα ασκούσε τα καθήκοντα της διεύθυνσης του Σχολείου, χωρίς να μπαίνει σε τάξη!!! Την επόμενη ημέρα (14/9) η κυρία Αλεξανδράκη δεν ήρθε στο Σχολείο, χωρίς να ενημερώσει για να αιτιολογήσει την απουσία της.

Οι νηπιαγωγοί του Σχολείου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων επικοινώνησαν με τον κύριο Κοντογιάννη, που τους ενημέρωσε ότι η κυρία Αλεξανδράκη αποσπάστηκε από τη σχολική σύμβουλο κυρία Γάτα, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση (λέγοντας ότι δεν ξέρει ούτε που τοποθετείται η κυρία Αλεξανδράκη ούτε για πόσο διάστημα.

Κι αλήθεια, αυτή η θέση σε ποια εγκύκλιο προκυρήχτηκε;) Ταυτόχρονα, ήταν αρνητικός στην κάλυψη του κενού που προέκυψε (Θα καλυφτεί μόνο αν δεχτεί πιέσεις από ψηλά, δήλωσε). Την απόφασή του αιτιολόγησε λέγοντας ότι ο αριθμός των προνηπίων ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νηπίων. Αρνητικός ήταν και στο αίτημα για κοινοποίηση της απόσπασης στο Νηπιαγωγείο. Την επομένη πληροφορηθήκαμε ότι η κυρία Αλεξανδράκη τοποθετήθηκε σε Νηπιαγωγείο της πόλης, το οποίο λειτουργεί χωρίς κενά τόσο στο κλασικό όσο και στα ολοήμερα τμήματά του. Έχοντας υπόψη την κατάσταση που περιγράψαμε, καταγγέλλουμε τις ενέργειες, τις σκοπιμότητες, την ολιγωρία των υπευθύνων, που γίνονται αιτία να υπολειτουργήσει φέτος το Νηπιαγωγείο Ρουσσοσπιτίου. Αναρωτιόμαστε ποιο είναι εκείνο το ειδικό βάρος, που κατά τα φαινόμενα, ασκεί τέτοια επίδραση στους υπεύθυνους για τη σωστή λειτουργία των σχολείων στο νομό, ώστε, στην περίπτωση του Νηπιαγωγείου του χωριού μας, αφενός να επιλέγουν να στηρίξουν τις αξιώσεις μιας υπαλλήλου και αφετέρου να τιμωρούν τους μαθητές και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του Σχολείου αυτού.

Και τέλος, θέτουμε το ερώτημα, με ποιο τρόπο η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου στηρίζει την ανάπτυξη των σχολικών μονάδων στο Ρουσσοσπίτι και την αποσυμφόρηση των σχολείων της πόλης; Η υποβάθμιση του Νηπιαγωγείου σίγουρα δεν αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την προσέλκυση ολόκληρου του μαθητικού δυναμικού του χωριού και των κοντινών οικισμών και λειτουργεί αρνητικά και για το Δημοτικό Σχολείο, για το οποίο –κατά τα άλλα- προχωρούν οι διαδικασίες μεταστέγασής του. Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε την ηγεσία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό για τον μακρόπνοο σχεδιασμό της!!!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.