Η Κίρτσνερ εθνικοποιεί το πετρέλαιο της Αργεντινής!

Κριστίνα Κίρτσνερ
Κριστίνα Κίρτσνερ

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να απαλλοτριώσει το 51% της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, της YPF, η οποία ελέγχεται από την ισπανική Repsol.

Ο στόχος της εθνικοποίησης αυτής είναι να περιοριστεί η αύξηση στις εισαγωγές καυσίμων και να αυξηθεί ο κρατικός έλεγχος επί των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.
Ομως οι τιμές των μετοχών της YPF σημείωσαν μεγάλη πτώση, ενώ η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησαν σε προειδοποιήσεις.

 

Η κίνηση αυτή της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Κίρτσνερ πραγματοποιήθηκε έπειτα από τουλάχιστον δύο μήνες κυβερνητικών πιέσεων προς την YPF για να αυξήσει τις επενδύσεις και την παραγωγή.
«Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική από την YPF – να εξαντλεί τις πετρελαιοπηγές μέχρι τελευταίας ρανίδας, να μην πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο και να μην κάνει ουσιαστικά καμιά επένδυση – στο τέλος η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή δεν έχει φυσικούς πόρους, αλλά εξαιτίας της πολιτικής των εταιρειών», τόνισε η Πρόεδρος.
Το ποσό της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση θα το αποφασίσει δικαστήριο της Αργεντινής.

 

Η ανακοίνωση προκάλεσε επικρίσεις από την Ισπανία και την ΕΕ.
Η ισπανική κυβέρνηση διακήρυξε ότι θα «υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε όπως η εθνικοποίηση της YPF θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές.

H πρόεδρος Κίρτσνερ, από τη πλευρά της, δήλωσε σχετικά με τις απειλές, της Ισπανίας και της Ε.Ε. ότι απλός την αφήνουν αδιάφορη.
«Είμαι πρόεδρός της Αργεντινής και φροντίζω για το καλό της Πατρίδας μου και των κατοίκων της… δεν είμαι απατεώνας ούτε κατάδικος για να φοβάμαι και δεν κάνω πίσω παρόλες  τις απειλές…»

 

– Αν βρισκόταν ένας πολιτικός του κύρους αυτής της «γυναίκας», στην Ελλάδα, τότε η τύχη μας να ήταν διαφορετική…
Η Κίρτσνερ, είναι ηγέτης και όχι το “σκυλάκι” των αγορών… βάζει το λαό της πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα…

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply