Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Δήμας: «Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων»

Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αξιώσεών της τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στην απάντησή του προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη για το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς τη χώρα μας.

Για μια ακόμα φορά, σε ερώτηση βουλευτή ο Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Δήμας, απάντησε με την γνωστή και τετριμμένη απάντηση που δίνουν όλοι οι Υπουργοί που ερωτούνται για το επίμαχο θέμα, εδώ και δεκάδες χρόνια… ” Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αξιώσεών της

Ο ίδιος υποστήριξε ότι παρά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Γερμανίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει με προσοχή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, υπό το φως της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό» αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Ως προς το ευρύτερο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Δήμας αναφέρει ότι «η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις και συνεκτιμώντας τις νομικές, ανθρωπιστικές και άλλες παραμέτρους του ζητήματος, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων».

«Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της», συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών και τονίζει ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή Σήφη Βαλυράκη ο οποίος είχε ζητήσει να ενημερωθούν οι βουλευτές «ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πώς θα συνυπολογιστούν οι τόκοι».

Ο κ. Βαλυράκης είχε απευθυνθεί επίσης στο υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να ενημερωθεί «ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μιας πιεστικότερης ίσως διεκδίκησης, με τρόπο μάλιστα που να μην συνδέει τη δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι «η απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας -στην οποία παρενέβη και η χώρα μας, διαπιστώνει ότι το γεγονός ότι ένα κράτος απολαύει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου κράτους, δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς του ευθύνης και της συνακόλουθης υποχρέωσης του να παράσχει αποζημίωση».

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προς απάντηση ερώτησης για το ενδεχόμενο παράστασης της ελληνικής κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Η ερώτηση, την οποία είχαν καταθέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Σοφία Σακοράφα, αναφέρεται «στο προδικαστικό ερώτημα του ιταλικού δικαστηρίου της Brescia, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στο ζήτημα της υποχρέωσης της Γερμανίας να καταβάλει αποζημιώσεις σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν από γερμανικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης «σε συνέχεια διαβίβασης, από την Ειδική Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, της προδικαστικής υπόθεσης C-466/11 αίτηση ιταλικού δικαστηρίου για την έκδοση προδικαστικής απόφασης, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε στις 25 Ιανουαρίου 2012 έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών (Ειδική Νομική Υπηρεσία, Τμήμα Δικαίου της ΕΕ, ΕΝΥ-ΕΕ) με τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα προέκρινε την παρακολούθηση της εν λόγω προδικαστικής παραπομπής σε αυτό το στάδιο, ζητώντας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών συνεχή ενημέρωση, προκειμένου εν συνεχεία να συνεκτιμηθεί από τα δύο υπουργεία η σκοπιμότητα συμμετοχής της χώρας μας κατά την προφορική εκδίκαση της υπόθεσης».

Οι ερωτώντες βουλευτές έχουν επισημάνει ότι «η υπόθεση ενδιαφέρει την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και Έλληνες πολίτες, θύματα ή συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, έχουν προσφύγει εναντίον της Γερμανίας ενώπιον ελληνικών και ιταλικών δικαστηρίων και ζητούν αποζημίωση». Έχουν επίσης επισημάνει ότι «σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δικαίωμα να παραστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος και να θέσει αιτήματα προς το δικαστήριο, όπως είχε κάνει και στην υπόθεση της καταστροφής του Διστόμου και εκπροσωπήθηκε στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

– Αυτό, δεν μου φτάνει κύριε Υπουργέ, ούτε σε εμένα, αλλά ούτε στους συμπατριώτες μου.

Αυτή η απάντηση ΔΕΝ με καλύπτει ” Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αξιώσεών της
Δεν μου φτάνει να μου υπενθυμίζετε ότι η Ελλάδα ΔΕΝ παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της…  Το θέμα είναι πότε αυτές οι αξιώσεις θα γίνουν πράξει επιτέλους… Πότε θα οι αποζημιώσεις και το Δάνειο θα γίνουν πράξει και χρήμα για τους Έλληνες…
Επιτέλους, αφήνετε να μας εξευτελίζουν, όταν μας χρωστάνε τόσα χρήματα…

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply