Αίτημα 28 βουλευτών για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μια αξιόλογη, διακομματική,  κίνηση, έγινε από 28 βουλευτές, οι οποίοι υπέγραψαν από κοινού αίτημα για να γίνει συζήτηση στη Βουλή για την επιστροφή των χρημάτων που μας οφείλουν οι Γερμανοί, τόσο από τις κατοχικές αποζημιώσεις όσο και για το Κατοχικό Δάνειο.

Ελπίζουμε η κίνηση αυτή να συνεχιστεί και να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, ώστε να μπει «το νερό στο αυλάκι».
Χρόνια, ολόκληρα, τόσο, διανοούμενοι, επιστήμονες, οικονομολόγοι, όσο και σύλλογοι, σύνδεσμοι και άλλοι οργανισμοί, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, φωνάζουν για αυτές τις αποζημιώσεις…
Οι Γερμανοί διατείνονται ότι έχει λυθεί το θέμα… προφανώς θα εννοούν τις μίζες που έριχναν στους Έλληνες πολιτικούς, γιατί αν υπήρχε επίσημη συμφωνία να είστε σίγουροι ότι θα την είχαν κάνει σημαία.
Σε αυτό το σημείο, οι Γερμανοί, είναι ξεκρέμαστοι… Αν κάποιος, επιτέλους, Έλληνας  Πρωθυπουργός, αποφασίσει να τους κυνηγήσει, τότε απλός θα τους «κρεμάσει ανάποδα»…

Δυστυχώς, έχουμε γεμίσει από πολιτικούς που διατείνονται ότι μας έσωσαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο… αλλά ουσία καμία…
Αναρωτιέμαι, είναι όλοι τους πουλημένοι? ή απλός τα παντελόνια τα φοράνε για να δείχνουν «άντρες»… αλλά μπροστά στους Γερμανούς… Achtung…Mund halten ( σκασμός)…

——————

Διακομματικό (πλΑίτημα 28 βουλευτών για τις γερμανικές αποζημιώσειςην ΚΚΕ και ΛΑΟΣ) αίτημα υπέβαλλαν 28 βουλευτές προκειμένου να συζητηθεί στην Βουλή το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σχετικά με την πρωτοβουλία τους, «είναι η πρώτη φορά από την απελευθέρωση της χώρας από τις κατοχικές δυνάμεις που επιδιώκεται να οργανωθεί – με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών- συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων». Και τονίζουν: «Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στο να πάρει θέση το ελληνικό κοινοβούλιο επάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Μάλιστα θεωρούν επιτακτική την ανάληψη των ανάλογων πρωτοβουλιών και ενεργειών προς το γερμανικό κοινοβούλιο και κάθε σχετικό ευρωπαϊκό θεσμό, όπως το ευρωκοινοβούλιο, «προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις που παράγονται από το Διεθνές Δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα».

Οι βουλευτές που υπογράφουν το εν λόγω κείμενο, είναι: Π. Κουρουμπλής (ανεξάρτητος), Αλ. Τσίπρας (πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ), Π. Αντωνακόπουλος, (ΠαΣοΚ), Ι. Βαλυράκης (ΠαΣοΚ), Λ. Γρηγοράκος (ΠαΣοΚ), Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Ηλ. Θεοδωρίδης (ΠαΣοΚ), Εύα Καϊλή (ΠαΣοΚ), Π. Καμμένος (ανεξάρτητος), Κ. Καραγκούνης (ΝΔ), Δ. Καρύδης (ΠαΣοΚ), Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ), Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Άννα Νταλάρα (ΠαΣοΚ), Β. Οικονόμου (Ανεξάρτητοι), Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Αθ. Παπαδόπουλος (ΠαΣοΚ), Ευ. Παπαχρήστος (ανεξάρτητος), Δ. Παπουτσής (ΠαΣοΚ), Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη), Μαρία Σκραφνάκη (ΠαΣοΚ), Π. Στασινός (ΠαΣοΚ), Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), Β. Τόγιας (ΠαΣοΚ), Βασιλική Τσόνογλου (ΠαΣοΚ), Ν. Τσούκαλης (ανεξάρτητος -Δημοκρατική Αριστερά) και Μ. Χαρακόπουλος (ΝΔ).

Ολόκληρη η επιστολή των 28 βουλευτών:
«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
Με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αυθαίρετα αποφάσισαν ότι η Ελλάδα όφειλε να δανείζει τις δύο χώρες τόσο με σκοπό τη συντήρηση των στρατευμάτων τους, όσο και με επιπλέον ποσά για άλλους σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δάνεισε τις χώρες που την είχαν ουσιαστικά υποδουλώσει. Η χώρα μας από δανειζόμενος μετατράπηκε σε δανειστή την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της.
Ενώ, όμως, η Ιταλία αποπλήρωσε το δάνειό της προς την Ελλάδα και ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπληρωμής του αντίστοιχου γερμανικού δανείου, οι ενέργειες αυτές σταμάτησαν. Η Γερμανία σήμερα οφείλει στη χώρα μας περίπου 54 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους) προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο μας επέβαλε.
Η καταστροφή, υλική και ανθρώπινη, που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας. Εκτός από το αναγκαστικό δάνειο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την, κατά τη διάρκεια της κατοχής, καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό για την καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας που μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 108 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους).
Σημειωτέον δε ότι η Γερμανία έχει αποπληρώσει όλες τις χώρες τις οποίες κατέκτησε και πολέμησε, στη βάση των επανορθώσεων που όρισε η διασυμμαχική επιτροπή των Παρισίων το 1946, πλην της Ελλάδας. Η αδικία είναι προφανής.
Σήμερα αθροίζονται, το λιγότερο, 65 ψηφίσματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από ποικίλους φορείς, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ζητάμε να συζητηθεί το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς.
Παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν σύμφωνα με το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής ενώπιον των τριών συναρμόδιων Επιτροπών:
α) Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος
β) Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σ. Δήμας
γ) Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος
δ) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μ.Παπαϊωάννου
ε) Εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται με τα εν λόγω ζητήματα
».

Recent Posts

Κατηγορίες

Άρθρα

Recent Comments

Ημερολόγιο

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
yiannisdesp Written by:

Είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που νιώθω την ανάγκη να εκφράζω την άποψή μου. Το internet είναι το πλέον Δημοκρατικό εργαλείο που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράζονται και να αποτυπώνουν την άποψή τους. Έτσι και εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη δυνατότητα.

Be First to Comment

Leave a Reply